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Private School Opportunity to Participate in FCAT 2.0/EOC Assessments 
Frequently Asked Questions for Districts 

 

This document will be revised as questions are submitted to the FDOE. Please contact 
FLDOE.Assessment@fldoe.org to submit a question. This information is based on Section 1002.395, 
Florida Statutes.  

1. Q: What are districts required to provide?  
A: Per statute, the school districts must train a school assessment coordinator from each 
approved private school, distribute and retrieve testing materials, assist the private school with 
submitting information for test administration and enrollment purposes, and provide any 
required assistance, monitoring, or investigation at a private school.  

2. Q: Is the district responsible for training all private school staff?  
A: No. The district is only responsible for training a school assessment coordinator and a 
technology coordinator for the private school. The school assessment coordinator is responsible 
for training private school staff.  

3. Q: What assessments are the private schools required to administer?  
A: The private schools are not required to administer any assessments, but they may select and 
administer any assessment included in Section 1008.22, Florida Statutes, as part of the 
application. They must also administer the selected assessments to all students in the 
grade/subject covered by the assessment. (For example, Grade 7 Reading should be 
administered to all Grade 7 students.) 

4. Q: Do districts need to make private schools aware of this opportunity?  
A: No, private schools will be contacted through the Florida Tax Credit (FTC) Scholarship 
Program contacts and through the Office of Independent Education and Parental Choice.  

5. Q: Can districts charge private schools for participation in this program? 
A: No, there is no support in statute for charging private schools for this service; Section 
1002.395(9)(p), Florida Statutes, states “Upon the request of a participating private school, 
provide at no cost to the school the statewide assessments administered under s. 1008.22 and 
any related materials for administering the assessments.” 

6. Q: Will private schools participate in the PreID upload of student data?  
A: Until we have a solution that would allow this to work, the private schools will need to hand-
grid or key student data for the assessments and they cannot participate in district PreID 
uploads.  

7. Q: Will private schools be allowed to test outside of the district’s testing schedule?  
A: No. Private schools were required to review the state testing schedule and to contact the 
appropriate district for specific testing windows prior to submitting the application. (If the 
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district has not determined testing windows for 2013-14, a best estimate should be provided to 
the private school.)  

8. Q: If there is an issue at a private school, must the district investigate the issue?  
A: Yes.  

9. Q: How will the private schools assign student identification numbers for their participating 
students? 
A: This question is still under discussion. In general, assigning student identification numbers is a 
district responsibility. Unless another solution is found, this may continue to be the case for this 
program. 

10. Q: Will Caveon analyze private school results?  
A: Yes. Private schools will not be treated differently from public schools with regards to Caveon.  

11. Q: How will results be reported for private schools?  
A: At this time, paper results and media will be shipped to the districts for the private schools 
and should be distributed to the schools. The private schools will work with the districts to 
manage the distribution and retrieval of assessment results. Private school data will not be 
aggregated with district or state data, and the current plan does not include the results being 
posted to PearsonAccess.  

12. Q: If a private school does not have sufficient resources (e.g., certified educators, computers), 
does the district need to supply those resources?  
A: No. Each private school was required to analyze its resources prior to applying and attest to 
the school’s ability to participate.  

13. Q: Will any testing rules or policies be amended for private schools?  
A: No, private schools must abide by all testing rules and policies. The only exception is the 
participation in the PreID upload.  

14. Q: Private schools may not have Individual Education Plans or 504 Plans. How will they 
determine the students that should have accommodations?  
A: Similar to public schools, accommodations should only be ordered and used for students who 
regularly use the same permissible accommodations in the classroom and on classroom 
assessments.  

 


