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Private School Opportunity to Participate in Florida Statewide Assessments 
Frequently Asked Questions for Districts 

 
This document will be revised as questions are submitted to the Florida Department of Education (FDOE). Please 
contact Assessment@fldoe.org to submit a question. This information is based on Sections 1002.385, 1002.395, 
and 1002.40, Florida Statutes (F.S.), and answers are subject to change. 

 

1. Q: What are districts required to provide? 
A: Per statute, school districts must train a school assessment coordinator from each approved private 
school; place orders for, distribute, and provide instructions for returning testing materials; provide 
any required assistance (e.g., answering test administration questions) or monitoring; or conduct 
necessary investigations at a private school. 
 

2. Q: Is the district responsible for training all private school staff? 

A: No. The district is only responsible for training a school assessment coordinator and, if needed, a 
technology coordinator for the private school. The school assessment coordinator is responsible for 
training private school staff. 

 

3. Q: What assessments are the private schools required to administer? 

A: The private schools are not required to administer any assessments, but they may select and 
administer any assessment included in Section 1008.22, F.S., as part of their application. They may also 
administer the selected assessments to all students in the grade/subject covered by the assessment 
(e.g., Grade 7 Mathematics may be administered to all grade 7 students). 
 

4. Q: Do districts need to make private schools aware of this opportunity? 

A: No. Private schools will be contacted through their Scholarship Funding Organization (SFO) and 
through the Office of Independent Education and Parental Choice. 
 

5. Q: Will private schools participate in the PreID upload of student data? 

A: No. However, the private school will be required to individually enter student data into the 
appropriate testing system to order materials or make students eligible for computer-based testing. 
 

6. Q: Will private schools be allowed to test outside of the district’s testing schedule? 

A: No. Private schools are required to test within the district’s testing schedule.  

 
7. Q: If there is a testing issue (e.g., security breach, testing irregularity) at a private school, must the 

district investigate the issue?  

A: Yes. 
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http://www.leg.state.fl.us/statutes/index.cfm?App_mode=Display_Statute&Search_String=&URL=1000-1099/1002/Sections/1002.395.html
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8. Q: How will the private schools receive FLEIDs for their participating students?  
A: Private school students will be required to use Department-assigned FLEIDs for students 
participating in statewide assessments. Once a school has been approved to administer assessments 
locally, the Office of Assessment will contact the school and work with them to assign FLEIDs to the 
appropriate students. 

 

9. Q: Will private school results be analyzed for anomalies by the subcontracted vendor (e.g., Caveon)? 

A: Yes. Private schools will not be treated differently from public schools with regards to analyzing 
results for anomalies (e.g., similar answer patterns, erasures). 

 

10. Q: How will results be reported for private schools? 

A: Private schools’ electronic score reports are available on vendors’ reporting sites (i.e., FSA Reporting 
System or PearsonAccess Next). Typically, access to these sites is granted to the School Assessment 
Coordinator only. District Assessment Coordinators do not have access to private schools’ online 
reports. 
Printed Individual Score Reports (ISRs) for private school students will be shipped to the appropriate 
districts to be distributed to the private schools. The private schools will work with the districts to 
manage the retrieval and distribution of assessment results. 

Private school data will not be aggregated with district or state data. 
 

11. Q: If a private school does not have sufficient resources (e.g., staff, computers), does the district 
need to supply those resources? 

A: No. Each private school is required to analyze its resources prior to applying and attest to the 
school’s ability to participate. 

 

12. Q: Will any testing rules or policies be amended for private schools? 

A: No. Private schools must abide by all testing rules and policies.  
 

13. Q: Private schools may not have Individual Education Plans or Section 504 Plans. How will they 
determine the students that should have accommodations? 

A: Similar to public schools, accommodations should only be administered for students who regularly 
use the same permissible accommodations in the classroom and on classroom assessments. 

 

14. Q: What if a private school fails to comply with state or district policy? 

A: If a private school has failed to or refuses to comply with any training or administration 
requirement, district staff should contact the Office of Assessment to report the situation immediately. 


