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Question #1:  Can the apprenticeship instructional time be reported by our Technical College via 

the WDIS system? 

 

Answer #1: Yes. 

 

Question #2:  In a state college enrolls an apprentice in a credit course for the Related Technical 

Instruction, is the college admission testing process waived.  

 

Answer #2: This answer depends on if the apprentice is considered an exempt student or non-

exempt student pursuant to section 1008.30, F.S., which states that a student who entered 9th grade 

in a Florida public school in the 2003-2004 school year, or any year thereafter, and earned a Florida 

standard high school diploma or a student who is serving as an active duty member of any branch 

of the United States Armed Services shall not be required to take a common placement test and 

shall be considered exempt. Exempt students shall not be required to enroll in developmental 

education instruction in a Florida College System institution. However, an exempt student may 

opt to be assessed and to enroll in developmental education, and the college shall provide such 

assessment and courses upon the student’s request.   

 

Non-exempt students who have not earned credit for college level coursework for reading, writing, 

and mathematics shall be tested for proficiency prior to the completion of initial registration. Non-

exempt students earning scores less than those listed below shall enroll in developmental education 

in the area of the deficiency. 

 

Additional information concerning common placement testing and instruction may be found in 

Rule 6A-10.0315 Florida Administrative Code. 

 


